Skip to main content
x

Μια προσωπική ιστορία που θα συγκλονίσει...

 

Μια συγκλονιστική προσωπική ιστορία φέρνουν στο φως οι 24 ΩΡΕΣ στον ALPHA Κύπρου, αυτό το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 18:45. Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου συναντά τον Ανδρέα Μακρή έναν άνθρωπο, ο οποίος αν τέλειωσε μόλις το δημοτικό σχολείο, κατάφερε το βιβλίο του με τίτλο «Της φτώσειας τα βιώματα τζιαι του πολέμου πίκρες», να μπει μέσα στα δημόσια σχολεία της Κύπρου. 

Η ιστορία της ζωής του βγαλμένη από ταινία με τον χρόνο να γυρίζει πριν το 1974 στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Μάσαρη. Ο Ανδρέας από την πρώτη μέρα της ζωής του αντίκρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής, καθώς η φτώχεια μάστιζε την πολυμελή οικογένεια του. Ο ίδιος και τα 10 αδέλφια του έπρεπε να συνεισφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια να βγει το φαγητό της μέρας. Από τις μάντρες στους αγρούς και από εκεί στις δουλείες του σπιτιού και κάπου στη μέση το σχολείο... Βάσανα, ταλαιπωρίες και πολλά απρόοπτα ήταν η καθημερινότητα του μικρού τότε Ανδρέα, ο οποίος τελικά πήγε σχολείο μέχρι την έκτη δημοτικού χωρίς αυτό να ήταν δική του απόφαση. 

Σιγά σιγά τα χρόνια πέρασαν και ο «άβγαλτος» της ζωής Ανδρέας καλείται το 1974 να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Βιώνει ένα ανελέητο καψόνι μέχρι που φτάνουν οι μαύρες μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής. Διατάζεται να συμμετάσχει σε «άσκηση» στο ΡΙΚ χωρίς να γνωρίζει ότι επρόκειτο για την εκδήλωση του πραξικοπήματος και βιώνει από πρώτο χέρι την προδοσία.

Στη συνέχεια με κινηματογραφικό τρόπο βρίσκεται στα πεδία των μαχών απέναντι στον Τούρκο εισβολέα και δείχνει αστείρευτο ηρωισμό. Η οικογένεια του τον θεωρεί νεκρό και έπειτα από πολλές αναζητήσεις και περιπέτειες τους εντοπίζει με τις σκηνές μάνας - γιου να είναι σπαρακτικές. 

Ο δρόμος τον οδήγησε μετά την εισβολή ως πρόσφυγα στο Πεντάκωμο. Εκεί μπαίνει ξανά στα βάσανα της ζωής και με τις πληγές χαραγμένες στην ψυχή του προσπαθεί να φτιάξει την οικογένεια του και να της δώσει όσα αυτός στερήθηκε... Ο Ανδρέας κατάφερε να αποτυπώσει όσα έζησε σε ένα μνημειακό βιβλίο που έγραψε και το οποίο μπήκε στα σχολεία της Κύπρου. 

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
27/04/2024 10:55
Έχουν περάσει τέσσερεις μήνες από τότε που ο βασιλιάς απέχει από τα καθήκοντά του
Ψυχαγωγία
27/04/2024 11:56
Ποια είναι η κούκλα influencer που φαίνεται να έχει "κλέψει" την καρδιά του Βασάλου;
Ψυχαγωγία
27/04/2024 10:11
Το ζευγάρι ανακοίνωσε χθες τον χωρισμό του μετά από 10 χρόνια σχέσης και 6 χρόνια γάμου
Ψυχαγωγία
26/04/2024 17:25
Η ανακοίνωση του ζευγαριού για τη λύση του γάμου τους.