Skip to main content
x

Oι 24 ΩΡΕΣ φέρνουν στο φως το μαρτύριο των αιχμαλώτων του 1974

 

Αιχμάλωτοι πολέμου... Μια σκληρή έννοια την οποία βίωσαν χιλιάδες Ελληνοκύπριοι την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Άνθρωποι που υπέστησαν τα βασανιστήρια, τις κακουχίες και τον εξευτελισμό στα χέρια του "Αττίλα" με αποτέλεσμα όσοι επέζησαν να σημαδευτεί για πάντα η ψυχή τους. Ένα συγκλονιστικό επεισόδιο το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 18:45, στον ALPHA Κύπρου.

Οι 24 ΩΡΕΣ και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, φέρνουν στο φως όλες τις πτυχές της αιχμαλωσίας. Οι διαδρομές και τα βιώματα στην Τουρκία, οι εκτελέσεις, οι μεμονωμένοι αλλά υπαρκτοί βιασμοί, καθώς και η διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων στο Λήδρα Πάλλας και η μετέπειτα αποδέσμευση τους στον χώρο της Ξενοδοχειακής Σχολής στην Αγλαντζιά.

Εκεί που τους περίμεναν με αγωνία οι συγγενείς τους και εκεί που αναπτύχθηκε ένα άνευ προηγουμένου κοντράστ συναισθημάτων. Γιατί εκεί μπορεί να έληξε το μαρτύριο των αιχμαλώτων, αλλά ξεκίνησε το μαρτύριο των συγγενών αγνοουμένων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μάθουν αυτή τη βασανιστική λέξη που τους συνοδεύει εδώ και 5 δεκαετίες.

Στις 28 Οκτωβρίου 1974 ήταν η τελευταία μέρα ανταλλαγής Ελλήνων αιχμαλώτων. Η χαρά από τη μια για όσους γύρισαν και οι σπαρακτικές κραυγές για όσους έμειναν για πάντα πίσω, δημιουργούσαν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό που είχε προστεθεί στο μαύρο που σκέπαζε την Κύπρο.

Με τη μαρτυρία του Προέδρου του Συνδέσμου Αιχμαλώτων και αρχειακό υλικό που προκαλεί σοκ, οι 24 ΩΡΕΣ, αναβιώνουν εκείνες τις μέρες στο πλαίσιο των 50 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Παράλληλα θα δούμε και τα διαχρονικά παράπονα των Αιχμαλώτων Πολέμου από την πολιτεία...

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
29/04/2024 16:50
Αποκάλυψε ότι βίωσε επιλόχειο κατάθλιψη
Ψυχαγωγία
29/04/2024 13:29
Το "zari" και το... μωβ στοιχεία
Ψυχαγωγία
29/04/2024 10:11
Ο Λάκης Λαζόπουλος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Ψυχαγωγία
29/04/2024 12:52
Οι διακοπές ξεκίνησαν για την Ελένη Μενεγάκη