Skip to main content
x

Κατάθεση ψυχής από δύο «Αετούς του Πενταδακτύλου» του 1974

 

Ζουν ανάμεσα μας και ακόμη κουβαλούν πληγές στις ψυχές τους από εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Ο λόγος για τους τότε 18χρονους και 19χρονους στρατιώτες που είδαν τον όλεθρο μπροστά στα μάτια τους και εν μέσω προδοσίας, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον Τούρκο εισβολέα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, οι 24 ΩΡΕΣ και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου συναντούν δύο εκ των λεγόμενων "Αετών του Πενταδακτύλου" που υπηρετούσαν τη θητεία τους εκείνη την εποχή στη θρυλική οροσειρά το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 18:45, στον ALPHA Κύπρου. Είδαν φίλους και συμπολεμιστές τους να χάνουν τη ζωή τους, ενώ άλλοι παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι. Τα βιώματα, τα αναπάντητα γιατί και όσες εφιαλτικές αλλά και ηρωϊκές στιγμές έζησαν στις απότομες βουνοκορφές.

Ένας εξ αυτών και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος με συγκίνηση θυμάται τις στιγμές και ταυτόχρονα προχωρά σε μια κατάθεση ψυχής για όσα κουβαλά μέσα του τόσα χρόνια. Οι φοβίες και τα αναπάντητα γιατί... Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου υπηρετούσε τότε στο 231 Τάγμα Πεζικού και συγκεκριμένα στον 3ο Λόχο στα βουνά του Πενταδακτύλου. Η ομάδα της εκπομπής, μετέβη στον Πενταδάκτυλο 50 χρόνια μετά και ήρθε μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα. Στο σημείο που βρίσκονται τα ερείπια του 3ου λόχου, πρόσφατα είχε γίνει εκσκαφή προς αναζήτηση ενός Ε/κ αγνοούμενου με αποτέλεσμα οι μπουλτόζες να φέρουν στην επιφάνεια προσωπικά αντικείμενα των στρατιωτών που υπηρετούσαν εκεί. Προσωπικά αντικείμενα τα οποία παραδόθηκαν στον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου... Στην εκπομπή μιλά ο επίσης στρατιώτης του 231ΤΠ και τραυματίας πολέμου Ανδρέας Τρύφωνος, που προχωρά και αυτός σε μια κατάθεση ψυχης... 

Μη χάσετε ένα διαφορετικό επεισόδιο σε σχέση με τα γεγονότα του 1974 στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Συναισθήματα, καταγραφή γεγονότων, φωτογραφικό υλικό και αποκαλύψεις, εναλλάσσονται σε ένα αφιέρωμα στους "Αετούς του Πενταδακτύλου". 

 

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
29/04/2024 16:50
Αποκάλυψε ότι βίωσε επιλόχειο κατάθλιψη
Ψυχαγωγία
29/04/2024 13:29
Το "zari" και το... μωβ στοιχεία
Ψυχαγωγία
29/04/2024 10:11
Ο Λάκης Λαζόπουλος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Ψυχαγωγία
29/04/2024 12:52
Οι διακοπές ξεκίνησαν για την Ελένη Μενεγάκη