Σοφία Παπαϊωάννου
 

 
"Και χωρίς να το καταλαβαίνω και εγώ η ίδια, η γραφή του σεναρίου κάθε εκπομπής κάνει από μόνη της έναν κύκλο 360 μοιρών. Ξεκινά από την αφετηρία, το πρόβλημα ή το ερώτημα και καταλήγει πάλι πίσω στην αρχή, έχοντας κάνει έναν κύκλο έρευνας, έχοντας πει τελικά μία ιστορία."

 
Η Σοφία Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της πορεία στην εκπομπή "Πρωινή Συχνότητα" στο Mega, δούλεψε στο εξωτερικό δελτίο ειδήσεων του Antenna και στο γραφείο ξένου τύπου της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Άρχισε να ασχολείται με εκπομπές έρευνας το 1998 ως δημοσιογράφος στην εκπομπή "Μαύρο Κουτί" του Mega και το 2000 ανέλαβε την αρχισυνταξία της εκπομπής "Φάκελοι" στο ίδιο κανάλι. Παρέμεινε για τρία χρόνια αρχισυντάκτρια της εκπομπής και στη συνέχεια συνέχισε να εργάζεται στην εκπομπή "Φάκελοι" και "Νέοι Φάκελοι" στο Σκάι ως δημοσιογράφος και συμπαρουσιάστρια. Τα 13 χρόνια των Φακέλων είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει και να κάνει ρεπορτάζ σε πολλά μέρη της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.
 
Εχει ταξιδέψει στη Γαλλία για να λάβει αποκλειστική συνέντευξη από τον Φαλτσιανί που έδωσε τη λίστα Λαγκάρντ στις αρχές, στο Κίελο της Γερμανίας για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, στην Αίγυπτο για αποκλειστική συνέντευξη με τον πατέρα του Μοχάμεντ Άτα που έριξε το αεροπλάνο στους Δίδυμους Πύργους, στην Ελβετία για να συναντήσει τη νύφη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο Λουξεμβούργο για να αποδείξει τα greek statistics, στην κατεχόμενη Κύπρο για να αποκαλύψει τις αγορές σπιτιών από Βρετανούς και Ιρλανδούς βουλευτές, στο πυρηνικό Ιράν και στις πολεμικές συρράξεις στο Κόσοβο και στο Ισραήλ.
 
Μερικά από τα σημαντικότερα ρεπορτάζ που έχει παρουσιάσει αφορούν στην εθνικιστική προπαγάνδα των σχολικών βιβλίων στα Σκόπια, στις έρευνες για πετρέλαιο και καθορισμό ΑΟΖ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, παιδιά και οικονομική κρίση αλλά και πώς τελειώνουν οι οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με διάφορα έντυπα στο παρελθόν και με την εφημερίδα "Καθημερινή". Το 2011 εξέδωσε το βιβλίο "Κρυμμένο στο Αιγαίο" Η αληθινή ιστορία του Δωδεκανήσιου ήρωα Μιχάλη Κουτλάκη (εκδόσεις Πατάκη). Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορία στο Deree και έλαβε μεταπτυχιακό στην τηλεοπτική δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο NYU της Νέας Υόρκης. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.